Kvalitet er avgjørende
for gjensalgsverdi

- Å kjøpe en ny vare av god kvalitet, øker muligheten for et vellykket videresalg av varen. En optimal bruktmarkedskultur kan påvirke hele klesindustriens klimaavtrykk, mener bruktmarkedsekspert og produktdirektør for FINN torget.

Ferske tall fra FINN viser at mellom fire og fem millioner unike brukere jakter varer i bruktmarkedet i løpet av en måned. Blant klær som selges i bruktmarkedet er det merkevarer som Norrøna, Parajumper, Bergans og Fjellreven som er attraktive og har en god gjenbruksverdi.

Varer fra de typiske billigkjedene har lav omsetning i bruktmarkedet, og det tar lang tid å få solgt dem, om de i det hele tatt blir solgt.

Ta vare på tingene
- Et bruktmarked som fylles med varer av dårlig kvalitet, blir et labert bruktmarked. Aktiviteten blir lav. Vi tror folk og samfunnet har veldig godt av et smartere forbruk, der vi kjøper færre ting - og kaster mindre. Det er blant annet lurt at produktene du kjøper nytt er av god kvalitet, slik at de har lang levetid og at du tar godt vare på tingene dine, sier produktdirektør på Torget, Kathrine Opshaug Bakke.

Et langt og godt liv i bruktmarkedet er en av årsakene til at FINN stiller seg bak Naturvernforbundets initiativ om momsfritak på reparasjoner og tjenester. Dette tiltaket vil bidra til lavere kostnader for å fikse ting som er ødelagt, som igjen kan føre til at tingene vi allerede har lever lenger – og forbruket reduseres.

- Initiativet til Naturvernforbundet er smart og selvsagt. Hvis vi gjør det billigere for folk å fikse tingene de allerede har, kan terskelen for å få fikset eller sydd om klærne dine hos skredderen, være mye lavere enn den er i dag, sier Opshaug Bakke.

IKEA kjøper tilbake
Også hos møbelgiganten IKEA engasjeres de av godt vedlikehold og ivaretakelse av det du har. Møbler fra IKEA er blant tingene som kjøpes og selges ofte på Torget.

- Hos IKEA legger vi opp til at et møbel kan ha to, tre eller flere liv. Vi vil at kundene skal være glade i og ta vare på produktene våre så lenge som mulig, og de skal være enkle å vedlikeholde, reparere, gjenbruke, montere og resirkulere, sier bærekraftsansvarlig i IKEA Norge, Anders Lennartsson. Han forteller at IKEA til og med har etablert en egen ordning for å gi brukte IKEA-møbler nytt liv.

- Vi lanserte før jul i fjor tjenesten «IKEA kjøper tilbake» på IKEA Ringsaker. Hvis møblene er i god stand, kjøper vi dem tilbake – og selger dem videre i Gjenbruksbutikken vår. Tjenesten gjelder foreløpig bare på IKEA Ringsaker, men har vært en så stor suksess at vi ruller den ut til de andre varehusene i løpet av et års tid, sier Lennartsson.

Velg kvalitet
Nordmenn er ikke bare opptatt av møbler, hus og hjem. Vi er også gira på friluftsliv, og det preger bruktmarkedet. Fritidsjakker fra Norrøna og Bergans er blant de mest populære produktene som selges på FINN. I løpet av 2018 ble det søkt etter flere en 592 000 Norrøna-produkter og mer enn 408 000 Bergans-produkter på Torget.

- Dette er et klassisk eksempel på smart forbruk. Ved videresalg av kvalitetsvarer, forlenger vi produktets liv og vi reduserer antall transaksjoner i varehandel. Det er smart både for miljøet og privatøkonomien, sier Opshaug Bakke.

Hun påpeker at det ikke trenger å være dyrt å velge kvalitet, og at det handler om å være bevisst kjøper.

finn

562,942

Søk på «Rolex»

finn

468,210

Søk på «Louis Vuitton»

Slik handler du smart!

- Materialer Sjekk hvilke tekstiler eller materialer plagget er laget av. Gå for tekstiler av god kvalitet, som varer lenge, som ull, silke og lin

- Design Er det et varig design eller vil det gå like fort av moten som det kom?

- Vedlikehold Undersøk om det er mulig for deg å vaske klærne selv...

- Pris Beløpet på prislappen er ikke ensbetydende med kvalitet, men det kan gi en pekepinn på kvaliteten på klesplagget.

- Gå plagget i sømmene! Se på sømmen, kvalitet på knapper og glidelåser, det kan gi en god indikasjon på holdbarheten til plagget.

Kronikk: Vi må ta vare
på det vi har pil