Fra forbruksskam til
gjenbruksfest

Av bruktmarkedsekspert og produktdirektør på Torget,
Kathrine Opshaug Bakke

- Nordmenn har aldri kjøpt mer klær enn nå. Halvparten av oss sier vi har plagg i klesskapet som vi ikke har brukt, samtidig ser vi at forbruksangsten sniker seg inn på stadig flere. Nå er vi klare for å tenke oss om, og hente frem sommerkjolen fra i fjor.

I flere år har vi kost oss glugg i hjel på det som må være tidenes fest: Den store forbruksfesten. Vi har tyllet oss inn i billige tekstiler fra alle verdensdeler, og fråtset i moteriktige antrekk som aldri rekker å bli utslitt.

Nå er det tid for den morsomme etterfesten: flere av oss er klare for gjenbruk! For heldigvis blir vi mer bevisste forbrukere, vi skjønner at et smartere forbruk kan bidra til en friskere klode.

I vår bruktmarkedsundersøkelse for 2019 sier en av tre nordmenn at de har blitt mer opptatt av bærekraftig produksjon og miljøhensyn nå enn for noen år siden. Det er bra! Og parallelt med at bevisstheten øker, tror like mange at det kommer til å bli vanligere å handle i bruktmarkedet fremover. Det er selvfølgelig også bra!

FNs miljøorgan UN Environment oppgir at klesindustrien er ansvarlig for omkring åtte prosent av verdens globale karbonutslipp. Dette er mer enn all verdens flytrafikk og skipsfart til sammen. Klesindustrien er også en av verstingene når det kommer til vannforbruk og mikroplast i havet. Ifølge FN kjøper den gjennomsnittlige forbruker 60 prosent mer klær i dag enn for femten år siden. Vi driver rett og slett med et gigantisk overforbruk.

Det er til å bli svimmel og svett av. Jeg er absolutt bekymret for overforbruket, men samtidig ser jeg med optimisme på tiden vi går inn i: Nordmenn har blitt mer bevisste. Tall fra FINN viser at aldri før har nordmenn kjøpt og solgt så mye brukt. Samtidig er det fortsatt et enormt potensial; for de færreste av oss går først til bruktmarkedet når vi skal kjøpe noe - og vi kjøper fortsatt mye mer enn vi trenger. Men alle endringer må starte et sted, nemlig med bevisstheten og ønsket om endring. Og der er vi nå.

Klimaangsten har blitt et nytt begrep den siste tiden. Jeg har ingen ønsker om at flere av oss skal rammes av angst. Men jeg har et sterkt ønske om at flere av oss handler i tråd med bevisstheten.

Før eller siden vil forbruksskammen ramme oss, om vi ikke endrer atferden. Så la oss starte med å gjøre denne sommeren til en gedigen gjenbruksfest:

●    Hent frem shortsen og kjolen fra i fjor, fremfor å kjøpe en splitter ny

●    Hvis du virkelig trenger påfyll i sommergarderoben, sjekk bruktmarked som Fretex, Tise eller FINN først - på jakt etter det du trenger

●    Hvis du må ha noe splitter nytt, velg god kvalitet - slik at den ikke bare varer sommeren ut, men blir et fast innslag i garderoben
(PS. Da kan du selge den igjen senere, hvis du vil)

●    Ta vare på tingene dine. Ved å ta godt vare på og stelle pent med ting du har, blir de lettere å selge på bruktmarkedene senere.

Det er befriende deilig å kjenne seg smart på vegne av miljøet og lommeboken.

La gjenbruksfesten begynne!

Fra gode holdninger
til ypperlig atferd - Det er stor enighet blant nordmenn om at bevisstheten
rundt miljøhensyn og bærekraft vil øke fremover.
pil